Wypieki

Tradycyjnie po polsku...

7:27 AMMascara Los Angeles


Moją jedną z zmor w Stanach jest chleb, który w niczym smaku nie przypomina jak słodką gąbkę. Tylko wyobrażcie sobie jak smakuje taka kanapka z wędliną…zdecydowanie nieciekawie! Ten chleb ma prawie moc niezniszczalną, bo można go jeść przez miesiąc i nigdy nie twardnieje a “jedynie” zachodzi pleśnią. A że ja od dziecka dużo nie wymagałam, bo potrafiłam zjeść kromkę chleba z masłem, przy tym popijając mleko zamiast jedząc obiad, to zdecydowanie teraz brakuje mi tego tradycyjnego smaku i zapachu. Stwierdziłam ostatnio, że powinnam przestać narzekać i wziąć sprawy w swoje ręce. Znalazłam najprostszy z najprostszych przepisow i uwierzcie mi, moje host dzieci były zachwycone. Poganiały mnie, żebym mogła dać im już spróbować i jak nigdy nie jadły chleba z masłem, to tym razem tak sie zajadały, że połowe bochenka znikło w mig ( za moją sprawką też oczywiście ;) ). A mój chłopak powiedział, że powinnam otworzyć swój własny biznes. Takie małe rzeczy, a ile radości dają ;) 
Dobra, koniec gadania i o to przepis..



Składniki

500 g mąki (3 szklanki)
14 g świeżych drożdży ( Ja użyłam 1 łyżeczkę i trochę active dry yeast, który jest w granulkach)
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
300 ml ciepłej wody ( 1 i 1/4 szklanki)
3 łyżki oliwy lub oleju

Mąkę mieszamy z solą. Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy cukrem, mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłej wody i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 minut. Jeśli masz active dry yeast, wsyp 1 i trochę łyżeczki do 1/4 szklanki letniej wody i 1 łyżeczkę cukru. Pozostaw na 10 minut w ciepłym miejscu, aż drożdże urosną. Do mąki dodajemy drożdże, 1 szklankę wody, oliwę i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto należy wyrabiać około 7-10 minut. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Ja nagrzałam piekarnik i po wyłączeniu, włożyłam miskę z przykrytym ciastem do piekarnika. Ciasto urosło po 30 min. Po tym czasie z ciasta formujemy okrągły bochenek i układamy go na natłuszczonej blasze, wyłożonej papierem do pieczenia na spodzie. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne pół godziny. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 210 stopni (tj. 410F ). Chleb oprószamy mąką, nacinamy na wierzchu na krzyż (ostrym nożem) i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 25-40 minut, aż ładnie się zarumieni.






Mam nadzieję, ze ten przepis kiedyś Wam sie przyda i uszczęśliwi Was jak mnie, przypominając Wam rodzinny dom :)


You Might Also Like

9 komentarze

  1. Masz w stanach chłopaka? Hości ci nie zabraniają? :) bo słyszałam, że różnie reagują na partnerów.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak mam i hości cieszą się, że kogoś tutaj poznałam. Poznali go też osobiście:)

      Delete
  2. Kochana a czy to przypadniem nie Tobie jakiś Pan przepowiedział, że będziesz piekła chleb Stanach i tam zostaniesz na stałe? :D tak jak Ci pisałam w mailu, bloga przeczytałam kilka razy ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja nawet o tym panu zapomniałam, ale rzeczywiście to miało miejsce :D Powiedział, żebym spakowała swoje rzeczy z pokoju w kartony przed wyjazdem, nie zrobiłam tego dosłownie, ale pokój został pusty przez czysty przypadek..więc kto wie:P

      Delete
    2. jak to.. wytłumacz.. Brzmi ciekawie :D

      Delete
  3. No i sie nie podzielila! Hej a upiec tak z dwa na Wielkanoc i przynies ze sobo, co bym nie musiala kupowac tej naszej gabki!

    ReplyDelete

Contact Form